Hvorfor du bør købe en kompostkværn

Træer, buske og en hæk der kan tage pusten fra selv den mest ihærdige haveentusiast er realiteten for mange haveejere. For al den have, selvom det er meget arbejde, giver også motion, frisk luft og en masse glæde. Et lille minus er at det kan være svært at komme af med al haveaffaldet igen. Noget griser, noget er stort og fylder og andet ja… der er bare meget af det. Derfor vil du nok som så mange andre vælge at køre det på genbrugspladsen, hvilket også kan være fint, men der er bare ingen grund til at gøre det, for det kan gør veldig god nytte i din egen have. Så spar benzinen, vælg den miljøvenlige løsning og komposter afklip fra træer, buske og hække i din have i stedet.

En kompostkværn kan være til stor hjælp især i en større have. Har du en stor og velvoksen have med træer, buske, hække osv. så ved du også at sådan en have producerer meget haveaffald. Træer skal beskæres, hække og buske skal trimmes, græsset skal slåes, blade skal fejes væk og det giver meget mere materiale end hvad en normal kompostbeholder kan nå at omsætte. Derfor kan det være fristende at tage maskinkraft i form af en kompostkværn til hjælp med findelingen.

 

Hvilken type kompostkværn skal du vælge?

Har du besluttet dig for at købe en kompostkværn, men i tvivl om hvilken du skal vælge? I reglen findes der to forskellige slags kompostkværne: Den der skærer med knive og der knuser med en valse. Kompostkværn med valse er god til større haver og laver god kompostmateriale, mens en kompostkværn med kniv er god til mindre grene og til at lave materiale til beddækning. Kompostkværnen med knive er ofte billigere end dem med valse, men til gengæld larmer de også ofte væsentlig mere.  

Kompostkværn med valse

 Den mest anvendte kompstkværn er den der har en valse. Valsen er funktion, hvor to tandhjul arbejder imod hinanden. Når grenmaterialet ryger deri bliver det knust eller nærmere gnavet til mindre små stykker kværnen. Det er herefter superklar til at blive komposteret, da selve metoden fremmer selve komposteringsprocessen.

Fordele

 • God til det grove arbejde
 • Grene mv. der har været i en valse komposterer meget lettere
 • Kan køre baglæns hvis materialet sidder fast i kværnen
 • Forholdsvis lydsvag sammenlignet med en kompostkværn med knive
 • trækker selv grenene igennem kværnen

Ulemper

 • Ujævnt materiale sidder lettere fast
 • Det findelte materiale er ikke direkte anvendelig som dækning til blomsterbede / køkkenhave
 • prisen er ofte højere end en knivkompostkværn

Bedste kompostkværn til parcelhushaven

Bosch kompostkværn AXT 25 D 2500W

Bosch kompostkværn 2500W

Har du et lidt større behov eller ønsker du blot en lækker maskine der ikke går i stå hele tiden fordi den gren du maste derned var lige lidt for stor, så kan du overveje denne dejlige kompostkværn. Langt de fleste haveejere vil være glade for at bruge denne. Den kan kværne langt det meste uden at det bliver et støjhelvede.

 • Effekt: 2500 Watt
 • Kværnemetode: Fræsevalse
 • Vægt: 31,3 kg
 • Støjsvag
 • Omdrejninger: 41 omdr. i minuttet

Den har en indbygget opsamlingsboks på 53 liter som af sikkerhedshensyn skal sættes på før den kan køre.

Den er set hos 10-4 til ca. 2.474 kr.

Kompostkværn med knive

Hvis du har overvejet at købe en kompostkværn og allerede kigget lidt på prisen på kompostkværnene vil du formentlig have opdaget at en række af kompostkværnene er noget billigere end andre. Det er typen hvor kompostkværnen har knive i stedet for valse der gør den billigere. Der sidder i kværnen en eller flere knive, og det er denne mere simpel teknik til at findele materialet der holder prisen neden. Vælger du en af de billige kompostkværne med kniv kommer det dog ikke helt uden ulemper da, selve konstruktionen gør at den larmer rigtig meget. 

Fordele

 • Knivkompostkværn kan være billige i indkøb
 • God til at findele smågrene
 • Materialet kan efter findeling bruges direkte til dækning af bede 

Ulemper

 • De billige modeller larmer meget – brug høreværn og giv evt også et par til dine naboer
 • Er langsom
 • Knivene bliver sløve over tid og skal skiftes

Bedste billige kompostkværn til haveaffald

Stiga kompostkværn Bio Master 2200 W

Biomaster 2200

Denne lille kompostkværn egner sig rigtig godt til den lille have. Den kan tage rimelig store grene op til 40 millimeter. Som det ses af billedet er det en lille komstkværn, der fint kan stå gemt væk i skuret når du ikke bruger den. Til den lille have vil denne være fin. Den tager nemt alt hækaffaldet og også mindre grene fra træerne. Lydniveauet er højt, så det anbefales at arbejde med høreværn på.

 • Effekt: 2200 Watt
 • Kværnemetode: Roternde knive
 • Vægt: 10,4 kg
 • Lydniveau: 102 db
 • Omdrejninger: 3.650 omdr. i minuttet

Med den medfølgende pose på 50 liter kan du nemt opsamle det kværnede materiale, og smide det på komposten. Den er udstyret med dobbelt vendbare knive, og snitter dermed al materialet.

Set hos 10-4 til ca. 950 kr.

Skarp kompostkværn med knive

Bosch AXT RAPID 2200

Bosch rapid kompostkværn

Kompostkværnen fra Bosch er en kvalitetskompostkværn med mange positive anmeldelser.  Den er udstyret med Bosch’s “PowerDrive” motor, der kan klare næsten alle grene du udsætter den for. Det er sat til at kunne tage en diameter på op til 40 mm, men når grenene bliver så tykke skal du ikke forvente mirakler. Det er stadig en knivkværn, og bedst til mindre grene og afklip.

 • Effekt: 2200 Watt
 • Kværnemetode: Roternde knive
 • Materialekapacitet 90 kg i timen
 • Vægt: 12 kg
 • Maks tykkelse på grenene Ø 40mm
 • Omdrejninger: 3.650 omdr. i minuttet

Skærerknivene kan vendes rundt og sikrer dig dermed længere levetid. Når de er slidt op anbefales det ikke selv at slibe dem, men at købe nye knive. Det koster ca. 250 kr. for en ny kniv.

Set hos Frishop til ca. 1.830 kr.

Hvorfor bruge kompostkværn

Nogle bruger den fordi de gerne vil gemme al den plantemateriale deres have producerer til give næring til andre planter i haven. Her er træer og buske langsomt omsættelige i en kompost og derfor er det dejligt nemt at have kompostkværn. Dels så fylder haveaffaldet meget mindre, men det komposterer også mange gange hurtigere.

Spar traileren og komposter i haven. Ja en anden årsag er at du slipper for at køre dit haveaffald på genbrug. Nogle har langt til en genbrugsstation og andre har måske ikke en trailer lige ved hånden. Derfor kan det være rart at have en kompostkværn som en del af maskinparken.

Har du en lukket kompostbeholder til køkkenaffald, så vil det være rigtig godt at supplere den med noget tørt materiale. Så nogle de grene du får kværnet kan du gemme. Når du fylder en portion køkkenaffald i en lukket kompostbeholder, så er det en god ide at smide portion af tørt kværnet grenmateriale med i. Det suger noget af fugten fra køkkenaffaldet og sikrer en god kompostering.

 

Kompostkværn med valse eller knive

En med knive kan godt kværne/skære grene over, men støjniveauet er noget højere, og derfor vil mange naboer foretrække at du anskaffer dig en med valse i stedet. Særligt hvis du har meget materiale der skal kværnes, så kan en med knive godt gøre en lidt træt af støjen. Når det er sagt, så vil mange haveejere ikke have behov for at finddele deres haveaffald ret mange gange om året, og derfor kan det være ok med en knive.

Er dit haveaffald primært små bløde grene som fx en ligusterhæk, så er en med knive bedst, men lige så snart det bliver tørre og lidt større, så er anbefalingen herfra at du vælger en med valse. Den arbejder sig roligt, men sikkert sig igennem det meste og er klart bedst når haveaffaldet er tørt og hvis det er tykkere materiale.