En kompostkværn kan være til stor hjælp især i en større have, men den er bedst egnet til tørt materiale. Har du en stor og velvoksen have med træer, buske, hække osv. så ved du også at sådan en have producerer meget haveaffald. Træer skal beskæres, hække og buske skal trimmes, græsset skal slåes, blade skal fejes væk og det giver meget mere materiale end hvad en normal kompostbeholder kan nå at omsætte. Derfor kan det være fristende at tage maskinkraft i form af en kompostkværn til hjælp med findelingen – særligthvis hvis man har en større mængde haveaffald der skal komposteres.

Der findes 2 typer kompostkværne: en med roterende knive der snitter materialet og kompostkværn med valse der i stedet knuser materialet.

Bedste billige kompostkværn til haveaffald

Stiga kompostkværn Bio Master 2200 W

Biomaster 2200

Denne lille kompostkværn egner sig rigtig godt til den lille have. Den kan tage rimelig store grene op til 40 millimeter. Som det ses af billedet er det en lille komstkværn, der fint kan stå gemt væk i skuret når du ikke bruger den. Til den lille have vil denne være fin. Den tager nemt alt hækaffaldet og også mindre grene fra træerne. Lydniveauet er højt, så det anbefales at arbejde med høreværn på.

  • Effekt: 2200 Watt
  • Kværnemetode: Roternde knive
  • Vægt: 10,4 kg
  • Lydniveau: 102 db
  • Omdrejninger: 3.650 omdr. i minuttet

Med den medfølgende pose på 50 liter kan du nemt opsamle det kværnede materiale, og smide det på komposten. Den er udstyret med dobbelt vendbare knive, og snitter dermed al materialet.

Set hos 10-4 til ca. 950 kr.

Bedste kompostkværn til parcelhushaven

Bosch kompostkværn AXT 25 D 2500W

Bosch kompostkværn 2500W

Har du et lidt større behov eller ønsker du blot en lækker maskine der ikke går i stå hele tiden fordi den gren du maste derned var lige lidt for stor, så kan du overveje denne dejlige kompostkværn. Langt de fleste haveejere vil være glade for at bruge denne. Den kan kværne langt det meste uden at det bliver et støjhelvede.

  • Effekt: 2500 Watt
  • Kværnemetode: Fræsevalse
  • Vægt: 31,3 kg
  • Støjsvag
  • Omdrejninger: 41 omdr. i minuttet

Den har en indbygget opsamlingsboks på 53 liter som af sikkerhedshensyn skal sættes på før den kan køre.

Den er set hos 10-4 til ca. 2.474 kr.

Hvorfor bruge kompostkværn

Nogle bruger den fordi de gerne vil gemme al den plantemateriale deres have producerer til give næring til andre planter i haven. Her er træer og buske langsomt omsættelige i en kompost og derfor er det dejligt nemt at have kompostkværn. Dels så fylder haveaffaldet meget mindre, men det komposterer også mange gange hurtigere.

Spar traileren og komposter i haven. Ja en anden årsag er at du slipper for at køre dit haveaffald på genbrug. Nogle har langt til en genbrugsstation og andre har måske ikke en trailer lige ved hånden. Derfor kan det være rart at have en kompostkværn som en del af maskinparken.

Har du en lukket kompostbeholder til køkkenaffald, så vil det være rigtig godt at supplere den med noget tørt materiale. Så nogle de grene du får kværnet kan du gemme. Når du fylder en portion køkkenaffald i en lukket kompostbeholder, så er det en god ide at smide portion af tørt kværnet grenmateriale med i. Det suger noget af fugten fra køkkenaffaldet og sikrer en god kompostering.

 

Kompostkværn med valse eller knive

En med knive kan godt kværne/skære grene over, men støjniveauet er noget højere, og derfor vil mange naboer foretrække at du anskaffer dig en med valse i stedet. Særligt hvis du har meget materiale der skal kværnes, så kan en med knive godt gøre en lidt træt af støjen. Når det er sagt, så vil mange haveejere ikke have behov for at finddele deres haveaffald ret mange gange om året, og derfor kan det være ok med en knive.

Er dit haveaffald primært små bløde grene som fx en ligusterhæk, så er en med knive bedst, men lige så snart det bliver tørre og lidt større, så er anbefalingen herfra at du vælger en med valse. Den arbejder sig roligt, men sikkert sig igennem det meste og er klart bedst når haveaffaldet er tørt og hvis det er tykkere materiale.